Doen jullie ook aan behandelingen?

Voor behandeling en bespreking van uw resultaat kunt u het beste contact opnemen met uw behandelaar. Wilt u de resultaten bespreken dan kunt u bij ons een telefonisch consult aanvragen neem dan contact.

Welke onderzoeken op de ziekte van lyme/borrelia zijn er?

Pro Health Medical staat bekend om de specialistische testen op Borrelia (ziekte van Lyme). Naast het normale standaard onderzoek beschikt Pro Health over enkele uitgebreide Borellia testen en vele co-infecties. Naast de Elisa/Blot testen beschikken wij ook over de:

  • MELISA LTT/LAT: Lymfocyten activatie test. Dit is een speciale test op de ziekte van Lyme en wordt uitgevoerd door ons partnerlaboratorium in Duitsland. Er zijn 14 studies verschenen over de LTT-MELISA bij Borrelia infecties en 12 daarvan beschrijven dat deze methode gebruikt kan worden bij moeilijk verklaarbare gevallen, dus bij serologisch negatief resultaat of ter controle van de behandeling. De test is een zeer goede vervolgtest op de Elisa/Blot antistoffen. Na ongeveer 2-3 weken heeft u de uitslag.
  • Borrelia Extended Culture Test (BEA bloedkweek): De BEA is een bloedkweek om aan te tonen over er spraken is van een actieve infectie. De test is een Amerikaanse test, maar wordt uitgevoerd in Weert. De BEA gaat in 3 fases, waarbij er aan het eind van elke fase wordt gekeken of de borrelia is aangetoond of niet. In totaal kan deze test 19 weken duren.

Wilt u meer informatie over deze testen? Neem dan contact met ons op. Bekijk hier ons Borrelia inzendformulier.

Wat zijn teken?

Teken zien er uit als spinnetjes. Ze komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen in het hele land. Vooral in struiken en grassen tot ongeveer anderhalve meter boven de grond. Van daaruit klimmen ze op passerende dieren, en soms op mensen. Teken horen bij de familie van de mijten en leven van bloed. Ze gaan op zoek naar een warme en vochtige plaats op het lichaam, bijv. de liezen of knieholtes en-vooral bij kinderen-ook op het hoofd en achter de oren. Daar bijten ze zich vast in de huid om bloed te zuigen. Teken zijn er het hele jaar, maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Een teek heeft verschillende bloedmaaltijden nodig om een volwassen teek te worden. Zodra een tekenlarve uit een eitje komt, gaat die op zoek naar een gastheer-een klein zoogdier-voor de eerste bloedmaaltijd. Als de gastheer besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi, kan de larve ook besmet raken. Na de eerste bloedmaaltijd groeit de larve en wordt een nimf. Ook de nimf gaat op jacht naar bloed. Bij dieren en soms bij mensen. Als de nimf besmet is met de bacterie kan hij nu andere dieren of mensen besmetten. Na de tweede keer bloed zuigen wordt de nimf een volwassen teek. Nu gaat de volwassen teek op zoek naar bloed. Ook dan kan hij de bacterie overbrengen.

Hoe herken je een teek?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Door het bloed zuigen zwelt hij op tot een soort bolletje. Een volgezogen teek kan soms wel een doorsnede van 1 centimer hebben.

Teken en de ziekte van Lyme?

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan u ziek maken als de teek langer te lang op uw huid zit. In het algemeen wordt aangenomen langer als 24 uur. Echter, hoe korter hoe beter. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen. Wilt u de teek laten testen? Dat kan bekijk hier ons inzendformulier voor teken en stuur de teek per post naar ons op.

Wat doen teken?

Teken zijn parasieten: ze leven van het bloed van mensen of dieren. Hun beet is meestal pijnloos. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen in de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorfie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een beet van zo’n besmette teek kan ervoor zorgen dat die bacterie in uw lichaam terecht komt. Onvolwassen teken, nimfen, zijn waarschijnlijk de belangrijkste overbrengers van besmettingen bij mensen. Die worden gemakkelijk over het hoofd gezien omdat ze zo klein zijn: niet groter dan een speldenknop.

Waar komen teken?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ze vaker voorkomen in de Achterhoek, Drenthe, Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Friesland en de duingebieden.

Wanneer komen teken voor?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 8-10 graden Celcius komt, kunnen ze actief worden. Soms zelfs al als het warmer is dan 5 graden Celcius. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Hoe groot is de kans dat de teek besmet is met borrelia?

Volgens tekenradar.nl: In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20 procent) besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wel zijn er grote verschillen: op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen. Er is nog onduidelijk waar deze variatie door wordt bepaald. Het hangt waarschijnlijk af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door de bacterie Borrelia burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terecht komen. Na 3 dagen tot 3 á 4 maanden, gemiddeld 16 dagen, kan er een rode ring op de huid ontstaan rond de plaats van de tekenbeet. Dat gebeurt echter niet altijd: ook zonder het verschijnen van de rode ring kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Een ander verschijnsel is een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium van de ziekte is er een kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan arm of been, dubbelzien, krachtverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten.

Ik wil graag een teek onderzoeken, kan dat?

U kunt de teek voor onderzoek naar ons toesturen. Bekijk hier ons inzendformulier voor tekenonderzoek en doe de teek in de punt van een boterhamzakje. Let op wikkel de teek niet in plakband. U kunt vervolgens de teek met het inzendformulier naar ons toe sturen.

Wanneer is bloedonderzoek nodig?

De huisarts zal bloedonderzoek doen als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het om de ziekte van Lyme gaat. Bloedonderzoek heeft pas zin na 6 tot 8 weken na de tekenbeet.

Mijn arts wil niet meewerken aan het onderzoek wat nu?

Neem contact op met ons. We helpen u graag verder!

Ik heb geen rode kring gezien, kan ik nog de ziekte van Lyme hebben?

Ja, een kwart van de mensen met de ziekte van lyme heeft nooit een rode kring gezien.

Doen jullie ook aan behandelingen?

Voor behandeling en bespreking van uw resultaat kunt u het beste contact opnemen met uw behandelaar. Wilt u de resultaten bespreken dan kunt u bij ons een telefonisch consult aanvragen neem dan contact.

Wat kan Pro Health Medical voor mijn praktijk betekenen?

Bij Pro Health Medical kunt u vrijwel elke test laten uitvoeren. We beschikken over een assortiment van maar liefst 2.000 testmogelijkheden. U kunt bij ons terecht voor onderzoeken op voedselovergevoeligheden (ImuPro), uitgebreid darmonderzoeken, hormoononderzoeken en diverse bloed-, urine- en speekselonderzoeken.

Voor vrijwel alle testen kunnen we u volledige testkits kosteloos toesturen die u mee kunt geven aan uw patiënten. Interesse? Neem dan contact met ons op via 0495-545 000 optie 2 of mail naar info@prohealth.nl.

Ik heb vragen over de uitslag van een patiënt, wat moet ik doen?

Neem contact op met ons laboratorium. We helpen u graag verder!

Ontvang ik de resultaten per mail/fax of post?

U kunt op ons inzendformulier aangeven hoe u de uitslagen het liefst wilt ontvangen.

Ik zou graag op de hoogte willen blijven van de laatste nieuws, kan dat?

Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief (rechtsboven via subscribe) blijft u op de hoogte van de laatste nieuws, studies, testmogelijkheden en nascholingscursussen.

Ik wil graag studies opvragen, kan dat?

U kunt de studies opvragen via ons e-mail adres: info@prohealth.nl of contactformulier.

Ik ben therapeut en ik wil graag een bloedonderzoek aanvragen via een cliënt, kan dat?

Ja, voor enkele testen kunnen we een vingerprikset toesturen. Maar er zijn enkele testen waar de patiënt een verwijzing van de arts moet hebben alvorens naar de prikpoli te gaan. Neem in dat geval contact op met ons. We helpen u graag verder.

Moeten de onderzoeken altijd via een arts/therapeut lopen?

Nee, alleen bij een bloedafname moet een stempel van een arts komen te staan. Dit is namelijk de wet in Nederland. Onderzoeken die worden aangevraagd zonder een verwijzing van een arts moeten we 21% BTW op rekenen.

Ik ben niet woonachtig in Nederland kan ik dan ook onderzoeken aanvragen?

Ook als u niet woonachtig bent kunt u gebruik maken van de testen van Pro Health Medical. We hebben diverse cliënten geholpen over de hele wereld. Neem contact met ons op.

Ik woon in België, kan ik bij Pro Health Medical terecht?

Ja, voor patiënten die woonachtig zijn in België kunnen we ook testsets versturen. Bekijk ons inzendformulier en neem contact met ons op.

Op welke onderzoeken kan ik me laten testen?

Pro Health Medical beschikt over maar liefst 2.000 testen. Op ons inzendformulier staan diverse onderzoeken die Pro Health Medical kan uitvoeren. U kunt bij ons ook terecht voor specialistische onderzoeken op bijvoorbeeld voeding, darmflora of Lyme/Borrelia. Staat uw test er niet bij? Neem dan contact met ons op: 0495-545 000 optie 2 of mail naar info@prohealth.nl.

Hoe vraag ik een testset aan?

Bel naar 0495-545 000 optie 2 of stuur een mail naar info@prohealth.nl. Vermeld hierbij duidelijk welke test en uw adresgegevens. Let op voor bloedafname is een stempel van een arts verplicht!

Hoe lang duurt het voordat de testuitslagen bekend zijn?

Standaard duren de meeste testen ongeveer 2-3 weken, maar speciale onderzoeken kunnen langer duren. De resultaten worden naar de behandelaar gestuurd, zodat ze samen met het klinisch beeld kunnen worden beoordeeld.

Krijg ik een kopie van de uitslag?

U kunt via uw behandelaar een kopie van de uitslag aanvragen. We versturen uitslagen alleen naar de behandelaar, omdat de resultaten samen met het klinisch beeld dienen te worden beoordeeld.

Ik heb vragen over mijn uitslagen, wat moet ik doen?

Neem in eerste instantie contact op met uw behandelaar.

Mocht u de resultaten met ons bespreken dan kunt u via ons een telefonisch consult aanvragen, hier zitten extra kosten aan verbonden.

Worden de onderzoeken vergoed?

Standaard worden onderzoeken niet vergoed. U kunt het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Ik heb de teek toch verpakt in plakband, kan de teek nog onderzocht worden?

Ons advies zou zijn om de teek toch op te sturen en niet zelf los te halen van het plakband. Mocht de teek niet te onderzoeken worden dan wordt met u contact opgenomen en zitten hier ook geen onderzoekskosten aan verbonden.

Wanneer krijg ik de resultaten van de teek?

Het onderzoeken kan tot +/- 8 weken duren.

U ontvangt de resultaten van het onderzoek per e-mail.

 

Maakt het uit of de teek nog leeft?

Nee, de teek hoeft niet te leven. U kunt de teek altijd opsturen voor onderzoek.

Hoe lang mag ik de teek bewaren voordat ik deze opstuur?

In principe kunnen wij de teek altijd onderzoeken. Het is namelijk een onderzoek naar het DNA van de bacterie.

De teek is besmet, wat nu?

Neem in eerste instantie contact op met uw (huis)arts of kijk voor een arts op www.avig.nl.

Indien de Borrelia bacterie is aangetoond, dan kunt u een bloedonderzoek aanvragen om te kijken of de bacterie is overgedragen. Aanbevolen wordt de SeraSpotDeze test kunt u uitvoeren na ongeveer 4-6 weken na een tekenbeet.

Zijn er andere bacterie aangetroffen in de teek dan kunt u de HybriSpot bloedonderzoek aanvragen.

 

Overleg altijd met uw arts!

 

De teek is erg klein, kan deze onderzocht worden?

Ja, de grootte van de teek maakt niet uit.

De teek heeft zich niet volgezogen, heeft onderzoek dan wel nog zin?

U kunt de teek voor de zekerheid laten onderzoeken. Houdt de plek goed in de gaten en neem voor de zekerheid contact op met uw arts.

U kunt contact opnemen met Stichting Tekenbeetziekten.

Hoe betrouwbaar zijn de resultaten voor een teekonderzoek?

Indien de test positief is is de bacterie voor 99% zeker gevonden.

Indien de test negatief is wil dit een eventuele besmetting niet uitsluiten. Houdt de plek goed in de gaten en neem contact op met uw arts indien u het niet vertrouwd.

De teek is besmet, moet ik nu een bloedonderzoek laten doen?

Neem contact op met uw behandelaar, hij/zij kan u vertellen of een bloedonderzoek zin heeft. Bent u op zoek naar een behandelaar, kijk op www.avig.nl.

Ik heb een vraag over mijn resultaten.

Indien u een vraag heeft over uw resultaten dient u contact op te nemen met uw behandelaar.

Waar vind ik de prijzen van onderzoeken bij Pro Health Medical?

De tarieven voor onze onderzoeken zijn op te vragen via de administratie. Stuur en mail naar Info@prohealth.nl of bel ons op het nummer 0495-545000.

Worden de kosten vergoed?

Standaard worden de kosten niet vergoed. Voor vragen over vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wat moet ik doen als een Lyme test in het ziekenhuis negatief of dubieus is?

Het meest betrouwbare onderzoek is de MELISA LTT test. Deze test wordt vaak aangevraagd als een controleonderzoek.

Wat is het verschil tussen de ImuPro en een normale voedselallergietest?

Een normale voedselallergietest onderzoekt het bloed op IgE reacties. IgE reacties treden vaak snel op en zijn vaak heftig.

De ImuPro test op IgG reacties. Dit is een voedselovergevoeligheid, geen directe voedselallergie. De klachten van een voedselovergevoeligheid treden meestal een aantal uur of een aantal dagen later pas op.

Doordat dit 2 verschillende testen zijn, kan het voorkomen dat u mogelijk positief reageert op een voedselallergie (IgE), maar dat er bij de ImuPro geen reactie uitkomt. Een IgE reactie dient altijd vermeden worden!

Ik heb een vraag over de ImuPro uitslag

Het beste kunt u dan contact opnemen met een (natuur)diëtist.

Op de website www.natuurdietisten.nl , vindt u een natuurdietist bij u in de buurt.

Ik wil graag een upgrade aanvragen, hoe kan dat uitgevoerd worden?

Een upgrade kan worden uitgevoerd indien u gedurende het laboratorium voldoende materiaal heeft.

U kunt een upgrade aanvragen door een e-mail te sturen naar info@prohealth.nl, met daarin vermeld:

  • Patiëntgegevens (Naam, geboortedatum)
  • Naam van het onderzoek

Let op, voor de SCREEN+ is er geen upgrade mogelijkheid!

Is Laboratorium Pro Health B.V. geaccrediteerd?

Ja, Laboratorium Pro Health B.V. is geaccrediteerd volgens de norm: ISO 9001

Ik heb een mail ontvangen via ZIVVER, hoe open ik deze?

Pro Health Medical maakt gebruik van het beveiligde e-mailsysteem ZIVVER.

U kunt de e-mail als volgt openen:
1.) Klik op de blauwe button ‘OPENEN’ of ‘Klik voor bericht’.
2.) Vervolgens krijgt u een smscode of code via de e-mail binnen.
3.) Vul deze code in.
4.) U heeft toegang tot het bericht.
5.) Let op: Het is belangrijk dat u de bijlagen in de e-mail download en niet de e-mail.
6.) De e-mail is 1 maand toegankelijk.

Kunt u het bericht niet openen, klik dan hier.

Ik kan het bericht niet openen via ZIVVER

Lijkt het bericht leeg met een grijs achtergrond?

Volg dan de volgende stappen:

1. Schuif binne het bericht naar rechts totdat u het bericht ziet
2. Klik op ‘openen’ of ‘klik voor bericht’
3. Vul de verificatiecode in die u via de e-mail of sms heeft gekregen
4. Download de PDF bestanden, niet de e-mail zelf.

Mocht het bericht niet kunnen openen? Dan verzoeken wij u om contact op te nemen via info@prohealth.nl.

Welke medicatie kan de ImuPro beïnvloeden?

Een lange kuur van immunosuppressieve medicatie, zoals cortisone, steroïden, prednison, enz. kan de resultaten beïnvloeden. Ook een lange antibioticakuur kan de resultaten verstoren. Antibiotica kunnen de darmflora beschadigen, wat kan leiden tot meer reacties in de ImuPro-test. Van TNF-blokkers is tot dusverre niet aangetoond dat zij de resultaten van een ImuPro-test nadelig beïnvloeden. Ook op steroïden gebaseerde inhalatoren en cortisonencrème vormen geen contra-indicatie voor de test. Hun concentraties zijn laag en hun effecten zijn plaatselijk.

Om absoluut zeker te zijn wordt aangeraden om de totale IgG-waarde in serum te bepalen. Als die niet onder het referentiebereik is gedaald, zou er geen negatieve invloed op het ImuPro-resultaat mogen zijn.

Bron: imupro.com